Wie is L. J. Coster ?

Wijd en zijd, met name in Haarlem, staat Laurens Janszoon Coster bekend als de uitvinder, bedenker als het ware, van de boekdrukkunst.

Deze handeling, het daadwerkelijke uitvinden van de bovengenoemde kunst van de boekdruk dus, zou dan plaats hebben gevonden rond 1400 te Haarlem.

Dat in die periode op verschillende plaatsen in Europa parallel werd geĆ«xperimenteerd in het drukwezen, en dat de Duitser Gutenberg door de wetenschap algemeen als Europese uitvinder word gezien, terwijl men in China al eeuwen met losse letterblokken drukte, doet aan de sociologisch- en heemkundig-emanciperende waarde van Coster’s daad niets af.

Coster op de Grote Markt

L.J.Coster op de Grote Markt

Vol trots presenteert de stad Haarlem deze beroemde stadsgenoot middels een groot standbeeld op de Grote Markt. Vaders vertellen het verhaal van Coster aan hun zonen.

Dat men, als Haarlemmer, trots is op een man die iets bedacht wat anderen al lang wisten, terwijl deze man zelf wellicht helemaal niet eens bestaan heeft (Want dat is, en daar hebben we het nog niet eens over gehad, op zichzelf ook nog niet bewezen) mag als kenmerkend worden ervaren.

Arme stad. Arme bewoners.

Waar moet dat heen..