Archive for juni 2012

Sonja Teisterlee is de bekendste Haarlemse schrijfster van dit moment. Helaas heeft het Coster Instituut geen boeken van haar. Dat is niet vreemd, daar volgens haar het publiceren van boeken enorm overschat is.

Audio MP3
Beluister: S. Teisterlee

De Haarlemse ‘R’ is uniek in de Nederlandse spreektaal. Een ieder in Overijssel of Brabant zal onze herkomst er aan herkennen.
Maar wat is de herkomst van deze ‘luie’ R uitspraak? En heeft onze ‘R’ nog toekomst?
Dhr Bruijn en Dhr Jansen over de R

Audio MP3
Beluister: Herkomst van de R
Vervolgens zijn Dhr Bruijn en Dhr Jansen met een bandrecorder op veldwerk geweest. Zij vergeleken de Haarlemse deel-accenten middels de uitspraak van de zin: Meneer, meneer, waar is hier de Jopenkerk aan de Raaks?
De uitkomst was verbluffend..
Audio MP3
Beluister: Uitspraak van de R

De videotheek VideoCine aan de Zijlweg heeft een nieuwe eigenaar, Thom, die zich richt op een ‘niche’ in de markt. Wat hij biedt, zijn films speciaal voor homoseksuelen. En op videobanden dus. Niet op DVD. Want dat is zo… zo.. nou ja, he?

Audio MP3
Beluister: Videocine

Op reportage bij een dame uit Overveen die, op aanraden van haar zuster, een bejaarde heeft aangeschaft uit de Bejaardenloods. Voor de bevordering van het cultuurlandschap in eigen tuin. Een combinatie van hoge en lage cultuur. Als het ware.

Audio MP3
Beluister: Tuinbejaarde

De bejaardenloods op het industrieterrein Waarderpolder maakt wat los bij ondernemend Haarlem. Jo van Dorp heeft een zaak opgezet voor de verhuur van bejaarden. Kopen kan overigens ook. Ze heeft echter geen idee wat mensen met een bejaarde zouden willen. Maar de zaak loopt.

Audio MP3
Bejaarde te huur